Flyktingarbete

  Helena sitter och leker med ett av barnen.

Helena sitter och leker med ett av barnen.

Församlingen som la ner verksamheten och startade ett flyktingarbete.

Vad händer med en församling som helt öppnar dörrarna mot nya kulturer och människor på flykt. Hur skapar man en plats dit människor med inre sår kan få komma och läka? Det innebär ju en del uppoffring men självklart också en hel del glädje.
Ibland finns saker närmare än man tror och 20 minuter från vårt kontor, närmare bestämt i Skara finns en pingstförsamling som för 3 år sedan lade ner all verksamhet och startade en bönekampanj och detta förändrade allt!
Vi blev nyfikna på detta och ville veta mer.  En av eldsjälarna heter Helena Davidsson, till vardags är hon massör och instruktör. Hon och hennes man Kenneth har under flera år engagerat sig i de nyanlända flyktingarna. Jag, Rebecca tog kontakt med henne.
 
Hur började detta?

För 3-4 år sedan kom en kvinna vid namn Eleni Girmay till oss från Eritrea. Hon kom väldigt lätt in i vår församling, så man kan säga att hon var en ”förtrupp”, berättar Helena.

  Eleni bakar kanelbullar i Helena och Kenneths kök.

Eleni bakar kanelbullar i Helena och Kenneths kök.

-Ett par mil utanför Skara finns en stor flyktingförläggning dit började min man åka varje söndag för att se om någon ville åka med in till Skara på gudstjänst. Det var ett ganska brokigt gäng i början. Det var människor bl. a från Burundi, Uganda och Eritrea. Egentligen var det nog där allt började, fortsätter hon. Hon berättar för mig om en avgörande dag för hennes familj. Det var påskdagen 2013.
-Vi firade ekumenisk gudstjänst och när det var dags för kyrkkaffe satte sig jag och min dotter Rebecca vid bordet där alla flyktingarna satt. Efteråt frågade vi dem om de ville följa med hem på lunch, vi hade ju massa mat kvar efter påskafton.
Hon berättar hur prestigelöst det var att träffas vid en måltid, och allt på påskbordet utom den inlagda sillen avnjöts med god aptit.
-Vi hade så trevligt och denna lunch blev startskottet för hela vår familj att engagera oss i detta, berättar hon.
 
Varför detta engagemang i er församling?
-Ungefär samtidigt som Eleni kom till vår församling så hade vi en period där vi kände att något måste hända. Vårt medlemsantal var betydligt högre än de som satt i bänkarna på söndag. Är det så här det ska vara tänkte vi? Vi bestämde oss i församlingen att lägga ner all verksamhet och starta en bönekampanj där målet var att Gud skulle visa oss vår uppgift som församling. Och bönen blev en kompass som navigerade oss i rätt riktning, berätta Helena.

-Denna bönekampanj gick parallellt med att flyktingarna började komma till församlingen och det blev tydligt för oss vad Gud menade.
-Bönen har hela tiden varit viktig i vårt arbete och där har våra nysvenskar visat vägen. För när man ingenting har, man kanske har förlorat delar av sin familj och står utan mat och hem då är Gud det enda man kan lita på och bönen blir bland det viktigaste. Det lärde oss mycket! säger hon.
 
 Hur har detta påverkat er som församling?
-Det har inneburit att vi som församling har fått praktisera vår tro. Gå från ord till handling, menar hon.
-Självklart har det berikat oss mycket, inte minst kulturmässigt. Vi är olika och vi tänker olika och har olika kulturyttringar. I de flesta fall skrattar vi åt våra olikheter. T.ex. det här med maten. Jag förstod aldrig varför de alltid lassade på så stora portioner och när jag väl hade ätit upp så lade de på ännu mer. Tillslut var jag tvungen att fråga varför man skulle äta så mycket. I mitt land, berättade de; där betyder en tom tallrikar att man vill ha mer och då får du mer. Är man mätt så lämnar man lite kvar.
-Och jag fick berätta för dem, säger Helena, att i mitt land har min mamma lärt mig att man äter upp maten på tallriken, annars betyder det att man inte tycker om maten.
-Eller t.ex. när vi ska starta gudstjänsten kl.11 och några svenskar sitter och blir oroliga att nåt har hänt för att vi inte startat och klockan är två minuter över och de som ska medverka med sången eller barnvälsigna sitt barn inte har kommit. Så vi har fått lära dem att för svenskar är tiden väldigt viktig. Men som sagt; det mesta kan vi skratta åt och konstatera hur olika det kan vara, säger hon.
-Man kan ju också ha olika teologisk syn på saker och då har vår pastor, Ola Gustafsson undervisat i dessa ämnen, ex om dopsynen, så här tror vi i vår församling och sen får de fundera hur de ställer sig till det. Var och en måste ju få ha sin tro, men det är viktigt att vi som församling är tydliga med var vi står i olika frågor, menar Helena.
Det är också spännande att se hur Gud skickar olika människor till vår hjälp, fortsätter hon. 

  Dopförättning i Skara Pingstkyrka i början av september.

Dopförättning i Skara Pingstkyrka i början av september.

-Vi har t ex alltid haft tolk till alla som kommer till vår församling. Det har alltid löst sig på något märkligt sätt. Det är häftigt, säger hon.
Sen tar de med varandra och antalet har ökat hela tiden.

Vilka svårighet möter ni som församling?
-Det är viktigt att de inte blir en grupp för sig utan att de integreras in i församlingen, menar Helena.
-Det är också lätt att man fastnar i deras berättelser. I början när de berättade om sina flyktvägar till Sverige satt jag bara och grät. De flesta har starka berättelser och minnen och tårarna rinner lätt när jag hör hur de gick fem dagar utan varken mat eller vatten och hur de förliste i en gummibåt för att bli räddad i sista stund ute på Medelhavet. Men de har haft ett annat liv innan de kom hit och innan de blev en flykting och nu vill de starta ett nytt liv och det är viktigt att vi som församling ser människan mer och mer och inte bara flyktingen, säger hon.
-Flyktingen är inte deras hela identitet, de vill ju själva vidare i livet och in i vårt samhälle och inte betraktas som en flykting. När de jobbar för att lämna det bakom sig måste vi också göra det, avslutar hon.
 
Hur tror du er församling ser ut om 5 år?
-Vi ser många ungdomar i vår församling som är heltända och det är en viktig grund för oss som församling att få ungdomarna engagerade. Det kanske är just dem som ska leda verksamheten i framtiden.
-Sen tror jag vi kommer att bli ännu bättre på att integrera våra nysvenskar i vår församling. Vi börjar arbeta mer sida vid sida och engagera dem i olika delar i församlingens verksamhet och det kommer vi se ännu mer av i framtiden, tror Helena.

  Så här ser det ofta ut på helgerna hemma hos familjen Davidsson.

Så här ser det ofta ut på helgerna hemma hos familjen Davidsson.

Vad ni har gjort för någon av dessa minsta...
Att höra Helena berätta väcker många olika känslor. Denna orättvisa värld, dessa människoöden, men också hoppet om att Gud kan förändra liv och inspiration över hur Gud vill och kan använda var och en av oss.  
Under vår intervju när Helena pratar om att gå från ord till handling som kristen så citerar hon ett bibelord som varit och är viktig för henne och hela pingstförsamlingen i Skara. När vårt samtal är över så stannar bibelordet kvar i mig och det har väl sällan varit så aktuellt som nu…
Matt. 25: 35-36, 40
Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig. 
Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.
 
Kort fakta:
Helena Davidsson
Ålder: 46
Familj. Kenneth, Rebecca 22år, Benjamin 17år.
Yrke: Massör, instruktör
Sitter med i styrelsen för Pingstförsamlingen Skara
 
Skara Pingstförsamling: drygt 130 medlemmar
De senaste åren har antalet gudstjänstbesökare fördubblats.


Beställning av utländskt material

Visste du att Alpha finns på 112 språk? Alla dess språk går att beställa från oss på Alphakontoret. Roland Kuster heter han som är ansvarig för vårt utländska material. Eftersom vi inte kan ha alla dessa språk i lager på vårt huvudkontor, så beställer Roland hem allteftersom beställningar kommer in.

Roland Kuster
roland.kuster@alphasverige.se
Telefon
0733-201631
E-post
info@alphasverige.se

Pin Goog